Блог

Ароматерапия: Наръчник за начинаещи

В този материал ще откриете всичко, от което имате нужда, за да започнете своя път към ароматерапията, включително:

  1. Какво точно означава ароматерапия?
  2. Как ароматерапията може да бъде полезна за нас?
  3. Трите начина да използвате етерични масла.
  4. Основни насоки за безопасна употреба.

Готови ли сте да положим основите на ароматерапията?

Нека започнем с…

Какво е ароматерапия?

Ароматерапията е вид натурален, алтернативен метод на лечение, който може да бъде проследен в историята на човечеството хилядолетия назад. В основата на този вид лечение е приложението на етерични масла, чрез различни техники и процедури, които да подобрят цялостното състоянието на тялото, ума и духа.

Изборът на етерично масло е обвързан с множество фактори, като главно той трябва да бъде базиран на вече изпитаните качества на продукта.

Ароматерапията в исторически план

Най-ранни сведения за приложението на ароматерапията можем да открием в Древен Египет. Предвид културата и откритите артефакти се предполага, че египтяните са използвали етеричните масла с медицински и религиозни цели.

Можем да открием и присъствието на етеричните масла даже и в Библията – тамянът и смирната са сред даровете на Тримата влъхви за Иисус.

Ако продължим да следваме историята, ще открием етеричните масла също и в Средните векове, където те били основни помощници на тогавашните лечители.

В наши дни ароматерапията е еволюирала във все по-популярен алтернативен метод за лечение, като това го превръща и в обект на изучаване. С всяка изминала година на бял свят излизат все повече и повече научни доказателства за лечебното действие на есенциалните масла.

За какво служи ароматерапията и с какво може да ни помогне

Както споменах по-рано, ароматерапевтичните процедури имат лечебен смисъл. Употребата на етерични масла подобрява физическото състояние на лекувания, както и психическото. Ароматерапията е може би най-известна с положителния си ефект при следните проблеми:

  • Стрес, тревожност и симптоми на депресия;
  • Хронична умора и проблеми със съня;
  • Главоболие;
  • Кожни заболявания;
  • Хормонални проблеми;
  • Мускулни болки;

Това са само част от проблемите, които могат да бъдат цялостно или частично разрешени от ароматерапията. С течение на времето, и изследването на този холистичен подход, се появяват все повече и повече научни доказателства за благоприятното влияние на етеричните масла върху организма.

Естествено, не бива да пропускаме и ефекта от ароматерапията на духовно и енергийно ниво. Ако ви е любопитно как точно определени масла могат да повлияят на духовното ти здраве, разгледайте статията “7-те чакри и етеричните масла”.

Техники за приложение на етерични масла

Положителният ефект от етеричните масла може да бъде постигнат чрез много и различни техники. Тук можете да намериш повече информация за най-широкоразпространените методи на приложение:

Ароматна употреба

Може би най-популярният и доказано ефективен метод за приемане на етерични масла. За да може да бъде постигнат желаният резултат, е нужно да притежавате помощно средство като дифузер. Устройството ще разпръсне полезните частици на етеричното масло, благодарение на парата, която то произвежда, и ще изпълни стаята с невероятен аромат.

Ако планирате избор на дифузер – вижте нашето видео какво да съобразите, за да изберете точният уред за вашия дом.

А тук ще намерите кои са подходящите етерични масла за дифузер. И как сами да си направите бленд или синергия.

Техника на приложение

За да се насладите на терапевтичното действие на дадено етерично масло чрез метода, е нужно да изпълните следните стъпки:

  • Напълнете дифузера си с нужното количество вода (ако е ултразвуков). Повечето устройства на пазара имат линийка, която индикира максималното количество течност, което дифузерът може да поеме.

Внимание: на пазара има и т.нар. небулизиращи дифузери – те работят само с етерични масла, за тях тази стъпка се пропуска.

  • Добавете няколко капки етерично масло в течността. Съотношението масло-вода зависи изцяло от капацитета на дифузера, който имате. Златното правило е 3-5 капки на около 100мл вода.
  • Включете дифузера и се насладете на невероятния ефект на етеричното масло!

Ако темата за дифузерите ви е интересна и искате да разширите знанията си, препоръчвам този материал.

Локална употреба

Друг популярен метод за приложение на етерично масло е нанасянето му директно върху кожата. Има правилен метод за нанасяне на етерично масло върху дермата, като в повечето случаи той включва смесването на избрания вид есенциално масло с базово масло.

Техника на приложение

Необходимо е да следвате препоръките за разреждане според възраст, състояние  и цел, както и предварително да тествате всяко масло за локална непоносимост  преди да започнете да го ползвате.

Вътрешна употреба

Да, прочетохте това заглавие правилно – действително някои от етеричните масла могат да бъдат поглъщани. Ефектът от етеричното масло в храната ще бъде много по-различен, отколкото при друг метод на приемане. Много хора използват растителни екстракти като обикновена подправка към храната, която приготвят, докато други избират да ги включват в ястията си, заради антибактериалните свойства на някои от тях. С това предвид, каквато и да е причината зад тяхното ползване, когато експериментира

Техника на приложение

Преди да включите етерично масло в ястието си, трябва да познавате следните правила:

  • Винаги използвайте умерени количества. Етеричните масла са много силни и трябва да бъдат употребявани в безопасни количества.
  • Етеричното масло се слага последно. За да запазите качествата на добавката, добавете я в края на готвенето, особено когато става дума за топла храна.
  • Ако овкусявате салата- най-добре е да добавите етеричното масло към зехтина.

Естествено, ако подправянето на храна с етерични масла “не е вашето нещо”, винаги можете да изпитате благоприятното действие на естествените екстракти под формата на таблетки.

Мерки за безопасност
  • Никога не нанасяйте каквото и да е било етерично масло директно върху кожата си. Винаги разреждайте с базово масло!
  • Преди да намажете по-голяма зона от тялото си с продукт, съдържащ етерично масло, направете тест за алергична реакция, като разнесете малко от разреденото в растителна база масло върху китката.
  • Децата са любопитни и всички знаем какъв афинитет имат те към малките и интересни предмети. Поради тази причина е нужно да държите колекцията си от етерични масла далеч от любопитните им ръце.
  • Внимавайте с консумацията на етерични масла – маслото никога не бива да се приема директно.
Заключение

Светът на ароматерапията е необятен, но това не го прави по-малко интригуващ. Ако действително искате да се потопите в него, ще е нужно да посветите време в проучване и експериментиране. Но едно нещо мога да ви обещая със сигурност – заслужава си. Надявам се тази статия да ви е била полезна и да сте открили нужната информация и вдъхновение за своя старт в света на ароматерапията.

Разгледайте нашето предложение за ТОП 7 масла за начинаещи.

Коментарите са изключени за Ароматерапия: Наръчник за начинаещи