Блог

11 супер съвета да влезеш във форма без глад и лишения – номер 9 е изненадващо!

Всеки сезон е предизвикателен, ако сме с наднормено тего, но да си с наднормено тегло през летните горещини не е забавно. Коремчето и по-пухкавите бедра не са грях, но и не винаги се чувстваме добре с тях когато около нас се разхождат дами с перфектни форми по бански. Всъщност за хората с наднормено тегло лятото може да бъде неприятно изпитание, включващо безброй възможности за смущение и дискомфорт. Така че нека да разгледаме как можете да намалите част от мазнините си и да направите следващото лято по-щастливо преживяване. Най-вече – да сте в дoбра форма, е здравословно. Стига да го постигнете здравoсловно.

А защо за лятото- защото най-често тогава имаме най-силна мотивация да влезем във форма, но първо – предупреждение:

Летен капан за отслабване

Един гарантиран начин за неуспех е да потърсите метод за отслабване или диета за „кратък път“. Знаете какво имам предвид: типът програма, която обещава „бърз начин за намаляване на теглото без усилия“. Според моя опит нито една от тези диети или хапчета всъщност не действат и медицинските доказателства са съвсем ясни: максималната скорост на устойчива загуба на мазнини е между 400-900 грама на седмица, може би малко повече, ако сте с наднормено тегло. Освен това, ако един брилянтен учен успее да измисли формула за бързо отслабване без усилие, за една нощ той ще бъде по-известен от Айнщайн. Той със сигурност не би разпространил програмата си в 30-секундни телевизионни реклами или реклами за поръчки по пощата. Така че в името на вашия разум, както и на финансовото си здраве, не губете време за методи за отслабване, които правят екстравагантни твърдения. Ако не вярвате в това, помислете за някой от вашите приятели с наднормено тегло, които предпочитат краткосрочния подход „да отслабнете с 10 кг за две седмици“ и се запитайте защо все още са с наднормено тегло.

Тримесечен летен диетичен план

Не можете да отслабнете много за седмица-две. Трябват ви около три месеца, за да окажете значително влияние върху формата на тялото си. Не забравяйте, че човешкото тяло се интересува от оцеляване, а не от козметичен вид, и тъй като бързата загуба на тегло е първичен симптом на заболяване, а не на добро здраве, единственият гарантиран начин да подобрите формата на тялото си е да приемете постепенен подход на здравословно хранене и увеличаване на упражнение. За три месеца можете да загубите около 10-12 килограма – повече от достатъчно за повечето хора с наднормено тегло, за да изпитат забележими подобрения в здравето, както и много по-слабо тяло. И като намалявате теглото си постепенно по този начин, имате много по-малък шанс да възстановите теглото си, така че ако е необходимо, можете да продължите да губите повече с по-малка опасност да си навлечете йо-йо ефект или здравословни неразположения.

Вижте полезни храни и как да си направите хранителен режим сами тук:

Кажете сбогом на стреса с 10 супер храни + Бонус

Нуждаете се от мотивация

Никой не обича да променя навиците си. Така че, ако искате да промените навиците си за хранене и упражнения, имате нужда от силен мотив – нещо, което да ви държи на диета и да тренирате, когато ви стане скучно. Какъвто и мотив да изберете, той трябва да е нещо по-мощно от желанието да ядете вкусни висококалорични храни пред телевизора!

Добра причина за отслабване

Всичко, което ви ангажира предварително да постигнете целта си за отслабване, е страхотен мотив. Така че бъдете смели. Резервирайте скъпа ваканция на плажа или купете разкошни дрехи, които да паснат на тялото, което искате да имате в края на вашата диетична програма. Тези действия изискват от вас да успеете и следователно осигуряват постоянна мотивация по пътя.

Бъдете положително настроени към краткосрочните жертви

Независимо дали се опитвате да отслабнете за лятото, спестявате пари или държите изпити, важна част от мотивационния пъзел е способността ви да бъдете позитивни по отношение на краткосрочните „жертви“. Изборът е доста прост: можете да се съсредоточите върху „лишаването“, свързано с отказването на определени храни, или можете да се съсредоточите върху ползите, които ще получите, като не ядете тези храни. За съжаление, много хора, спазващи диета, се фокусират върху чувството на лишение. След известно време те виждат диетата си като бреме, скука, зла необходимост. Ето защо толкова много от тях се отказват. Те не могат да „видят“ ползите, които загубата на тегло ще им донесе. Ако искате да подобрите формата на тялото си за лятото, трябва да избягвате този капан и да оцените дългосрочните ползи, които ще получите, като направите краткосрочни корекции в начина си на живот.

Добри новини за подобряването на вашият хранителен режим

Много от нашите вкусове, апетита за храна и общото отношение към храната са силно повлияни от това, което ядем и пием. Познавам безброй майки със семейства, които съобщават за удивителни промени в личните и семейните си хранителни навици след по-малко от три седмици подобрено хранене. Въпросът е, че средната съвременна диета е заредена със захар, мазнини и натрий, всички те ни карат да искаме повече от тези продукти. Но ако успеете да се измъкнете от тази зависимост от нежелани съставки дори за 2-3 седмици, ще забележите огромна разлика във вашите вкусове. Което ще ви доведе до дългосрочно подобрено и по-здравословно хранене.

Мислете за здравословно хранене, а не се фиксирайте в загубата на тегло

Според моя опит една от най-ефективните стратегии за отслабване е фокусирането върху здравословното хранене. Не казвам, че не трябва да заставате на кантара, просто не измервайте напредъка изключително по това, което казва той. Имайте предвид, че е също толкова важно да се наслаждавате на храната си и да се чувствате добре от промяната на хранителните си навици. И всяка диета, която мразите, гарантирано ще се провали, без значение колко килограми ще загубите, защото веднага щом постигнете целта си, ще се върнете към старите си хранителни навици и ще възвърнете всеки загубен килограм.

Движението и упражненията осигуряват чудесни косвени ползи

Упражненията горят допълнителни калории и следователно помагат да разширите калорийния си дефицит. Но директният ефект върху загубата на тегло обикновено е доста малък. Всъщност не е необичайно да натрупате тегло, когато започнете да тренирате. Истинските ползи за намаляване на теглото от упражненията са косвени. Повишава метаболизма ни, помага ни да изгаряме калории с малко по-бързи темпове и подобрява настроението ни, което обикновено намалява нуждата ни от комфортно хранене. Въпреки това, не прекалявайте с тренировките си. Загубих броя на хората на диета, които започнаха да тренират твърде енергично и „изгоряха“ в рамките на 3 седмици. В идеалния случай започнете с 20-30 минути на ден всяка физическа активност и много постепенно увеличавайте продължителността и интензивността. Слушайте тялото си през цялото време и не забравяйте да се загреете предварително и да се отпуснете след това.

Вижте себе си такъв/такава, какъвто искате да бъдете

Ако целта ви е линия на талията, която можете с гордост да покажете на слънце, тогава не чакайте, докато се случи да я „видите“. Визуализирайте го от момента, в който започнете да спазвате хранителен режим. Представете си как се разхождате по плаж или лежите до басейна с идеално плосък корем. Каквато и да е вашата амбиция за вашето тегло или тяло, свикнете да го визуализирате във възможно най-големи подробности. Защото „да го видиш“ е първата стъпка към осъществяването му. Както се казва, една снимка струва хиляда думи.

Чувствате се обезсърчени? Просто визуализирайте ползите!

Ако имате много тегло за сваляне (50+ кг), може да не мислите, че загубата на 10-12 килограма за три месеца си заслужава особено. Ако е така, задайте си този въпрос. Каква е алтернативата? Какъвто и метод да изберете, няма да отслабнете по-бързо, така че е само въпрос кога да започнете и колко време ще отнеме. Мога да отговоря на последния въпрос веднага. Загубата на 50 килограма отнема около година – обикновено малко повече, за да се допускат чит-вания и кривване по пътя. Петнадесет месеца биха били по-реалистичен период от време за намаляване на теглото с това количество. Това е нищо. Просто си представете как вървите по улицата с 50 килограма по-леки и ми кажете, че здравословното хранене в продължение на 15 месеца е твърде висока цена, за да платите за такава прекрасна перспектива.

Вашият първи приоритет – Получете подкрепа

Ако наистина искате да отслабнете за лятото, първият ви приоритет е да намерите подкрепа. Присъединете се към диетична група или фитнес клас, отидете на срещи за отслабване. Или се присъединете към онлайн форум. Да отслабнете самостоятелно е напълно възможно, при условие че нещата вървят добре и кантарът ви продължава да казва хубави неща. Но когато възникнат трудности, както със сигурност ще се случи, подкрепата на истински хора може да бъде разликата между успеха и провала. Това е страхотно забавно и много вдъхновяващо.

А искате ли Топ 4 съставки на здравословно отслабване?

Коментарите са изключени за 11 супер съвета да влезеш във форма без глад и лишения – номер 9 е изненадващо!