Блог

Етерични масла  за дифузер и как да ги смесваме в бленд

Вече имате дифузер и искате да заредите пространството си с подходящи масла? Чудите се как да ги смесите, за да направите сами бленд или синергия?

Нека надникнем в света на ароматерапията и да поговорим за видовете етерични масла за дифузери и основни правила при блендиране.

Кои етерични масла да дифузираме?

Някои от популярните масла, които можете да дифузирате ежедневно са:

Списъкът не е изчерпателен, но посочва голяма част от популярните етерични масла, чиито ползи можете да опитате за дифузиране.

Какво да не дифузираме?

Някои етерични масла са прекалено силни, неподходящи за всеки, или пък имат специфична миризма, и би било по-добре да ползвате по друг начин, а не в дифузер. Такива са канела (cinnamon bark) – ако държите да я включите в асортимента си, имайте предвид, че е много силна и е добре да е само част от бленд, като количеството от нея да е под 10 % от бленда (например на 10 капки етерични масла, канела е 1 к.)

Още неподходящи масла за дифузер са уинтъргийн, богати на камфор масла (или отново в малко количество и част от бленд), чесън(да, има и такова етерично масло).

Основи в смесването на етерични масла

Етеричните масла могат да бъдат категоризирани по своя аромат – предлагаме ви да се запознаете с основните типове, които предлага институтът по ароматерапия AromaWeb, както и основни препоръки кои категории можете да смесвате с успех.

Цветни

Лавандула, нероли, жасмин, иланг иланг

Дървесни 

Кедрово дърво, кипарис

Земни 

Ветивер, пачули

Билкови

Майорана, босилек

Ментови

Люта мента, сладка мента

Медицински/камфорови

Евкалипт, чаено дърво

Пикантни

Карамфил, канела, индийско орехче

Цитруси

Портокал, лимон, мандарина

Етерични масла в една и съща категория като правило се смесват добре заедно. Разбира се, можете да опитате собствени комбинации, но ако сте начинаещи, ето няколко препоръки за първите ти смеси:

  • Цветни си подхождат добре с пикантни, цитруси и дървесни.
  • Дървесни си подхождат с всички категории.
  • Пикантни си подхождат с цветни и цитрусови. Като цяло не прекалявайте с пикантните, избягвайте ги самостоятелно и нека бъдат най-малката част в блендовете, тъй като са доста силни и може да утежнят бленда.
  • Ментовите си подхождат с цитруси, дървесни, билкови и земни масла.

Как да създадем хармоничен бленд?

Вероятно се е случвало да забележите как даден аромат се променя с течение на времето – някои съставки от етеричните масла се изпаряват бързо, други се задържат повече и това неизменно рефлектира на аромата на вашата смес.

В парфюмерията, бързо изпаряващите се аромати наричаме топ нотки, след това са средните тонове и молекулите, които се задържат най-дълго са базовите нотки.

Как да ги смесите? Можете да заложите на личния си вкус, креативност и фантазия – следните пропорции са предложение, но не са задължителни:

30 % топ нотки

50 % средни нотки

20 % базови нотки

Как да направите своя бленд/синергия?

Можете да капнете по няколко капки директно в дифузера или да направите сместа в малка бутилка. Първоначално направете по-малко количество, за да прецените дали ви допада, но си запишете рецептата, за да я повторите, ако синергията е сполучлива.

Оставете готовия бленд да си почине няколко дни преди да решите дали е сполучлив.

Ако предпочитате да вземете готови блендове, повечето брандове етерични масла имат готови продукти, носещи името бленд или синергия. Ето примерни:

Синергия Имунитет на Биофлор –  бленд от розмарин с цинеол, равинцара, ниаули, дива майорана, чаено дърво, мента, бял бор, цистус, ветивер. Силни масла, подходящо през есенно-зимния период и особено при контакт с повече хора. Може освен за дифузия, да се ползва и за локално нанасяне по кожата след разреждане в растително масло.

Бленд Smart&Sassy – метаболитният бленд на Дотера включва маслата грейпфрут, лимон, канела, мента и джинджифил. Характерен е със сладникаво-бонбонен аромат и има освежаващо въздействие, а също така подтиска апетита към сладко.

Бленд AIR на Дотера –  фокус върху етерични масла със силно въздействие върху респираторната система – мента, евкалипт, чаено дърво, лимон, равинцара, кардамон и дафинов лист. Много подходящ за сезонни неразположения и необходимост от подобряване на дихателните пътища.

OnGuard на Дотера – известен е като защитния бленд и включва масла в подкрепа на имунитета. Подходящ през всеки сезон, особено в периоди с повече вируси и контакти с голям брой хора.

Adaptive на Дотера – цветен, успокояващ аромат, който има за цел да ни подпомогне в периоди на промяна и необходимост от адаптация. Съдържа безценен комплекс от масла като лавандула, розмарин, див портокал, нероли, сладка мента, копайба и магнолия.

Кои масла са с топ, средни или базови нотки – списъкът не е изчерпателен, а някои масла се колебаят между две категории, но ето ориентир:

Топ нотки

Бергамот, евкалипт, лавандула, грейпфрут, лимон, портокал, лайм, лимонова трева, сладка мента.

Средни нотки

Римска лайка, салвия, кипарис, карамфил, жасмин, палмароса, розмарин, чаено дърво, иланг иланг.

Базови нотки

Кедрово дърво, тамян, джинджифил, смирна, пачули, ванилия.

И така, вече сте готови да заредите кутията си с масла – и не забравяйте, можете да експериментирате, за да намерите своя аромат- вашият нос най-добре ще ви насочи. А ако дадена комбинация или масло не ви допада- не я отписвайте напълно – носът ни се обучава, а емоционалното ни състояние се променя, така че в следващ момент това може да стане наш любим аромат.

Коментарите са изключени за Етерични масла  за дифузер и как да ги смесваме в бленд