Блог

Кажете сбогом на стреса с 10 супер храни + Бонус

БОНУС в края на статията – как да направим хранителен режим сами.

Когато сте стресирани, храните, към които се обръщате, обикновено попадат в няколко категории – храна за вкъщи, мазни храни, сладки храни и алкохол. Нека си го кажем – всички сме намирали утеха във вкусна храна и бутилка бира или чаша вино, когато сме били стресирани или разстроени за нещо. Това обаче не бива да е обичайната ситуация.

Когато се обръщате към нездравословни храни, можете да се почувствате по-добре временно В дългосрочен план ще се почувствате по-зле. Когато тялото ви не получава правилното хранене, можете да започнете да се чувствате по-малко енергични, по-летаргични и в някои случаи по-малко способни да се концентрирате и фокусирате. Всичко това може да доведе до още по-голям стрес.

Храни, които се борят със стреса

Ако напоследък се чувствате по-стресирани от обикновено, важно е да знаете кои храни е най-добре да изберете и кои да избягвате, когато става въпрос за борба със стреса и за справяне с чувството на стрес и тревожност. Най-добрият начин за борба със стреса е да имате здравословна, балансирана диета, която включва умерено количество от всяка от различните групи храни.

Изборът на пълнозърнести храни, листни зеленчуци и постни протеини като основни основни продукти в хранителния режим е най-добрият начин да гарантирате, че тялото ви получава оптималните количества хранителни вещества за борба както с физическите, така и с психическите здравословни проблеми. Когато става въпрос за избор на храна, някои продукти имат редица страхотни свойства, които помагат на тялото да се бори със стреса. Изборът на храни, които намаляват стреса, ще ви помогне да излекувате и успокоите ума си завинаги, вместо да осигурите временно решение.

Топ 10 – храни – отличници в борбата със стреса

1. Авокадо


Авокадото е кремообразен плод, който може да се консумира по различни начини. Независимо дали го харесвате сурово, направено в сосове, дресинги и дипове или в смути. Този богат на хранителни вещества плод има свойствата да предпазва тялото ви от стрес, благодарение на високото си съдържание на глутатион, който специално блокира чревната абсорбция на определени мазнини, които причиняват окислително увреждане. Авокадото също така съдържа по-високи нива на витамин Е, фолиева киселина и бета-каротин от всеки друг плод, което засилва свойствата му за премахване на стреса. Въпреки това, внимавайте с контрола на порциите, когато ядете авокадо, тъй като то е с високо съдържание на мазнини.

2. Боровинки


Ако се чувствате стресирани и посягате към закуските, заменянето на шоколад или чипс с една от най-добрите суперхрани е чудесен начин да ви помогне да се справите с нивата на стрес и да постигнете по-високо ниво на спокойствие. Боровинките имат едни от най-високите нива на антиоксиданти, особено антоцианин, което означава, че това зрънце е свързано с широк спектър от ползи за здравето, включително по-остро познание, по-добър фокус и по-ясен ум. Всичко това може да ви помогне да подобрите справят се със стреса.

3. Чай от лайка


Разбира се, не всичко опира до това, което ядете, когато става въпрос за управление на стреса. Това, което пиете, може също да облекчи или влоши стреса, който изпитвате. Пиенето на течности, които са с високо съдържание на захари и кофеин, като кафе, енергийни напитки или сода, всъщност може да повиши нивата на стрес, ако се консумират редовно. Чаят от лайка отдавна се използва като естествен съюзник за успокояване на ума преди лягане. А клинични проучвания установяват, че чаят от лайка е ефективен за намаляване на симптомите на генерализирано тревожно разстройство.

4. Шоколад


Въпреки че обикновено се разглежда като нездравословно лакомство, има неоспорима връзка между шоколада и нашето настроение. Проучванията показват, че яденето на шоколад всъщност може да ви направи по-щастливи. Това обаче не означава, че можете да започнете да хапвате шоколадови пръчици всеки път, когато сте под стрес. Шоколадът действа най-силно антистрес, когато се консумира умерено и като част от здравословна и балансирана диета. Особено черният шоколад е най-подходящ за вас, тъй като съдържа повече флавоноли и полифеноли, два изключително важни антиоксиданта, които могат да помогнат в борбата със стреса, повече от много плодови сокове.

5. Телешко месо


Телешкото месо, особено пасищно отглеждано, съдържа огромен набор от антиоксиданти, включително бета-каротин и витамини С и Е, които могат да помогнат на тялото ви да се бори със стреса и тревожността. Ако търсите повече причини да харчите малко повече пари за органично телешко месо, пасищно гледано, то също е с по-ниско съдържание на мазнини от говеждото със зърнени храни, като същевременно е с по-високо съдържание на омега-3.

6. Овесени ядки


Овесените ядки са страхотни с това, че могат да бъдат засищаща храна, но също така имат голям брой здравословни свойства, които всъщност ви карат да се чувствате по-добре отвътре навън. Сложен въглехидрат, яденето на овесена каша кара мозъка ви да произвежда по-високи нива на химичния серотонин за добро настроение, което ви помага да се чувствате по-спокойни и по-малко стресирани. Проучванията показват, че децата, които избират овесена каша за закуска, са склонни да бъдат много по-фокусирани през цялата сутрин в училище в сравнение с децата, които са имали алтернативни сутрешни хранения.

7. Орехи


Ако търсите здравословна закуска, която ще ви помогне да контролирате по-добре нивата на стрес, орехите са чудесен избор. Не може да се отрече сладкият, приятен вкус на орехите и те могат да бъдат вкусна закуска между храненията или като част от пустинята. Универсални ядки, орехите са чудесни за салати или ги добавете към сладко лакомство като кафе и орехова торта.

8. Шам фъстък


Друга храна, която е чудесна за похапване и също така може да помогне за борба със стреса и тревожността в дългосрочен план е шам-фъстъкът. Проучванията са установили, че просто изяждането на две малки порции шамфъстък на ден може да намали съдовото свиване, когато сте стресирани, като оказва по-малък натиск върху сърцето ви чрез допълнително разширяване на артериите. Заедно с това, ритмичният, повтарящ се акт на лющене на шам фъстък всъщност може да бъде доста терапевтичен!

9. Зеленолистни зеленчуци


Зеленолистните зеленчуци трябва да бъдат основна част от диетата на всеки. Освен че помагат в борбата със стреса, те са пълни с хранителни вещества и антиоксиданти, които помагат за борбата с болестите и оставят тялото ви да се чувства по-здраво и по-енергично. Тъмните зелените зеленчуци, например спанакът, са особено полезни за вас, тъй като са богати на фолиева киселина, която помага на тялото ви да произвежда повече невротрансмитери, регулиращи настроението, като серотонин, който е химикал за „добро усещане“. Като направите листните зеленчуци част от вашата диета, ще ви помогне да се чувствате по-щастливи и по-малко стресирани като цяло.

10. Ферментирали храни


Не на последно място, яденето на ферментирали храни като кисело мляко може да помогне за поддържането на здравето на червата ви, което всъщност от своя страна ще помогне за подобряване на психичното ви здраве и намаляване на нивата на стрес. Полезните бактерии, които се намират във ферментирали храни като кисело мляко, всъщност имат пряк ефект върху химията на мозъка ви и предават сигнали за регулиране на настроението и поведението на мозъка ви чрез блуждаещия нерв.

„Направи си сам“ хранителен режим

Планирането на вашите ястия разумно е от ключово значение не само за поддържане на физическа форма и здраве, но и за поддържане на психическа сила и възможност да управлявате най-добре нивата на стрес. Да знаете кои храни да избягвате и към кои е най-добре да посегнете, за да похапнете, когато се чувствате притеснени и тревожни, е важно, за да ви помогне да получите контрол над емоциите и страховете си.

Когато се чувствате стресирани, може да се изкушите да посегнете към класическите „храни за комфорт“ – обикновено храни, които са натоварени със захар, много нишестени или мазни. Въпреки това, въпреки че тези храни могат да ви накарат да се почувствате по-добре за момент, те всъщност ще ви накарат да се почувствате по-зле в дългосрочен план.

Приемането на леки закуски за премахване на стреса като пресни горски плодове, черен шоколад, кисело мляко, орехи или шам фъстък или дори плодово смути с авокадо и листни зеленчуци в него може да ви помогне да се почувствате по-добре както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, когато става въпрос за стрес. Когато става въпрос за борба и справяне със стреса в дългосрочен план, важно е да се уверите, че в по-голямата си част се храните с диета, която е здравословна и балансирана.

За да останете на верния път, е добра идея да направите план за хранене за цялата седмица и да планирате предварително, за да сте сигурни, че имате добър избор от тези храни, които намаляват стреса в кухнята си, за да приготвяте ястия и закуски, когато сте усещане стресирани и гладни. Уверете се, че по-голямата част от вашите хранения включват храни като постни протеини и листни зелени зеленчуци -и не само ще ви накарат да се чувствате по-здрави като цяло, но може да подобрите и вашето психично здраве и нивата на стрес.

Добър пример за здравословно меню за борба със стреса би било:

Закуска: Овесени ядки с горски плодове или плодово смути с авокадо и горски плодове
Сутрешен снак: Натурално кисело мляко с плодове или шепа шам фъстък
Обяд: Салата от пълнозърнеста паста, пълна с много листни зеленчуци
Следобеден снак: Парче черен шоколад
Вечеря: Телешко месо от пасищно отглеждани животни със зеленчуци
Преди лягане: Чай от лайка

Разбира се, не е нужно да се придържате към това меню – но ви дава добра идея! Не забравяйте да упражнявате добър контрол на порциите, когато ядете храни като ядки, шоколад, кисело мляко или авокадо! Както се казва, вие сте това, което ядете – така че се уверете, че преди всичко се зареждате с храни, които са полезни за вашето психично здраве.

Ако целта на вашият хранителен режим е и да свалите някой излишен килограм, вижте тези съвети за здравословно отслабване:

Да отслабнем навреме за лятото – 11 супер съвета за здравословно отслабване

Коментарите са изключени за Кажете сбогом на стреса с 10 супер храни + Бонус