Блог

Шинрин-йоку в домашни условия test

Автор: Ивелина Боиклиева, ароматерапевт и създател на българския бранд Givelin.bg

И така, днес ще поговоря за една японска практика – шинрин йоку. Shinrin-yoku в превод означава „горско къпане“, „горски вани“ или „поемане на горската атмосфера“.

Практиката датира от 80-те години на миналия век, а малко след това и изследователите започват изучават ползите от горските вани, така че вече е научно доказано, това което и сами можем да изпитаме върху себе си дори след еднократен опит: времето, прекарано в природата има положително влияние върху нас.

Как можем да опитаме тази практика – намерете хубав терен, залесен парк, гора. Дори да е туристически район, можете да изберете такъв ден или част от денонощието, който е по-спокоен – обикновено рано сутрин или през деня в делчничен ден.

Отидете сами по възможност и си направете си разходка в пълна тишина. Ако си вземете компания, може да ви е трудно в началото да спазите условието за тишина, но и 10-15 мин е добро начало. С времето можете да подобрите практиката си и да издържате по-дълго. В идеалния вариант – 2 часа. Но гарантирам, че дори да имате 10 минути си заслужава да направите мини вариант на практиката.

Излишно е да отбележа, че телефонът е добре да е изключен, както и да не ползвате камера – насладете се на пълен дигитален детокс.

Усетете гората с всичките си сетива – наблюдавайте как слънцето се промъква през дърветата, или движението на листата, докоснете кората на дървото пред вас, слушайте песента на птичките и вдишвайте ароматите.

Това което ще вдишате по време на ритуала горско къпане са етерични масла от околните дървета.

Игличките на бора и кората му отделят етерично масло, което съдържа фитонциди. Това са естествени отрови, които растенията освобождават, за да се защитават. Те са изключително полезни за хората и имат способност да потискат растежа на бактерии и вируси.

Цялостното усещане и зареждането, на което ще се насладите са гарантирани!

Кои етерични масла са подходящи за медитация – вижте тук.

Или вижте някои практични рецепти за медитация тук.

Ако нямате време редовно да практикувате винрин-йоку, можете да възпроизведете отчасти и в домашни условия.

Кои етерични масла можете да опитате, за да възпроизведете тази практика дори у дома или в офиса , така че да рестартирате дори когато нямате много време за разходка в гората?

Основните масла, на които можете да заложите са:

Бяла ела, черен смърч, кипарис, кедрово дърво, чаено дърво, евкалипт, тамян, смирна, балсамова ела, сандалово дърво.

Това не са единствените масла с благотворно влияние върху нашето ментално и физическо здраво, но те много добре съчетават полезния състав и ароматът, който ни дава усещането, че сме сред природата.

Как да ги ползваме?

  1. Намерете си спокойно място с хубава гледка и включете дифузера.
  2. Направете спрей с масла, спирт и вода и напръскайте наоколо
  3. Капнете етерични масла върху подходящи повърхности- дърво, вулканичен камък, памук.
  4. Можете да накапете в купа със сол или сода и да сложите на слънчево място, като допълвате с масла при нужда.
  5. И любим мой метод- по време на душ накапете масла по пода, в страни от вас, така че от топлата вода да започнат да се разнасят ароматите.

Надявам се, че тази практика ви заинтригува или дори да я знаете вече, ви подсещам да я опитате скоро или дори да започнете да я практикувате редовно.

Ще се радвам да споделите в коментар, ако вече сте опитвали.

Споделете статията, ако смятате, че ще е полезна за някого.

Ивелина е автор на съдържание с насоченост ароматерапия.

Създател на българския бранд за ароматерапия Givelin.

Коментарите са изключени за Шинрин-йоку в домашни условия test