Здравословно хранене

Вреден ли е протеинът на прах

В света на здравословното хранене и фитнеса, протеинът на прах често е обект на множество митове и недоразумения. Независимо дали става въпрос за предразсъдъци или неразбрани факти, е време да разсеем тези митове и да разберем истинската стойност на протеина на прах. От страхове за натрупване на мазнини до съмнения относно неговата безопасност, нека разгледаме най-често срещаните заблуди и да открием как този мощен нутриент може да бъде полезен за вашето здраве и благосъстояние.

1. Протеинът на прах е само за бодибилдъри.

Много хора мислят, че протеинът на прах е само за професионални атлети или бодибилдъри. В действителност, той може да бъде полезен за всеки, който иска да увеличи приема на протеин, особено жени, които се опитват да поддържат мускулна маса и да се грижат за здравето си.

2. Протеинът на прах причинява натрупване на мазнини.

Протеинът сам по себе си не причинява натрупване на мазнини. Всъщност консумацията на достатъчно протеин като цяло води до по-високи нива на ситост, което означава по-малко поети калории и по-лесно отслабване.

3. Всички протеини на прах са еднакви.

 Различните протеини на прах имат различни съставки и качества. На първо място е добре да изберете какъв вид протеин предпочитате – най-разпространен и с добро съотношение цена/качество/усвояване е суроватъчния протеин. Ако сте на веган режим – можете да изберете и растителен протеин, като там е важно да изберете силно концентриран протеин, които съдържа всички незаменими аминокиселини (соев или смес от соев, грахов и други).

Освен това е добре да обърнете внимание на бранда и дали притежава сертификати за качество и чистота. Пример – канадският протеин на прах Diesel се произвежда от качествена суровина, притежава сертификат за чистота Informed Choice (всеки месец се тестват нови партиди в независима лаборатория) и освен това е подсладен с естествения подсладител без калории стевия, за разлика от по-голямата част от протеините на пазара, които са със сукралоза. Друг плюс е, че е суроватъчен изолат, което означава, че е преминал допълнителен процес на филтрация и съдържа минимални количества лактоза, мазнини и въглехидрати, така че е подходящ за хора с алергии и чувствителен стомах.

Тук може да откриете топ рецепти с високо съдържание на протеин

4. Протеинът на прах не е натурален и съдържа вредни добавки.

Важно е да се изберат продукти от реномирани марки, които предоставят информация за състава и произхода на съставките. Съществуват много натурални и органични опции на пазара. В крайна сметка, протеинът на прах е просто концентрат на протеин от хранителни продукти – например суроватка от мляко при суроватъчния.

5. Много протеин на прах може да увреди бъбреците.

Това е едно от най-разпространените вярвания за протеина като цяло, но реално не е научно обосновано и последните данните от редица клинични проучвания показват, че няма подобен ефект. Важно е ако вече имате установен проблем с бъбреците и бъбречна недостатъчност да следвате препоръките за количество протеин в режима си.

6. Протеинът на прах е неефективен, ако не се комбинира с интензивни тренировки.

Въпреки че протеинът е важен за мускулното възстановяване и растеж, той може да бъде полезен и за поддържане на общото здраве и енергия, дори ако не се занимавате с интензивни тренировки. Протеинът всъщност е един от трите макронутриента (заедно с мазнините и въглехидратите) и изследванията от последното десетилетие го сочат като ключов елемент сред трите.

7. Протеинът на прах е опасен за хора с хранителни алергии.

Ако имате установени хранителни алергии, важно е да четете етикета внимателно и да избирате продукти, които не съдържат алергени. Това важи за всеки един хранителен продукт, не само за протеина на прах.

9. Няма нужда да се взема протеин на прах, ако се консумират достатъчно протеини от храна.

Всъщност протеинът на прах е в списъка с препоръчителни, чисти протеини, с които можете ефективно да набавите необходимите количества протеин за себе си. Можете да изберете тези, които вие предпочитате. Факт е, че за да набавим достатъчно качествен протеин, протеинът на прах е удобна и вкусна алтернатива. Повече за това от колко протеин се нуждаем, можете да видите TУК.

10. Протеинът на прах е вреден за костите

Няма научни доказателства, че протеинът на прах има отрицателно въздействие върху костите. Протеинът дори може да помогне за поддържане на костната здравина, когато се комбинира с подходящи хранителни вещества като калций и витамин D.

След като разбихме основните митове за протеина на прах, ви предлагам да разгледате този материал с някои топ рецепти с високо съдържание на протеин (не само с протеин на прах):  Лесни рецепти с които да си набавиш достатъчно протеин на закуска

 

 

Ивелина Боиклиева е автор на книгата 120 + Идеи за ястия, балансирани по Зоната и създател на бранда Protein and Power by Ivelina. Нейната страст е здравословното хранене и тренировките, които правят живота по-добър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *